Labels

Personal (84) Seronok (19) Pengalaman (12) Kerja (11) Pendapat (8) Sahabat (8) Lukisan (5) Puisi (5) Seni (5) Lirik lagu (4) Potret (4) Ulasan (4) Kehidupan (3) Keluarga (3) Makanan (3) Merapu (3) Pengetahuan Am (3) Perkongsian (3) Agama (2) Blog (2) Cute stuff (2) Fakta (2) Hati (2) Isu semasa (2) Motivasi (2) My Hobby (2) My Passion (2) Tag (2) Alya (1) Anugerah (1) Blythe (1) Celoteh (1) Goreng (1) Haiwan Kebangsaan (1) Jodoh (1) Kahwin (1) Kaktus (1) Karaoke (1) Kasut (1) Kidal (1) Malaysia (1) Masak Kunyit (1) Mimpi (1) Norsheila Amin (1) Nujum (1) Pensel Warna (1) Resepi (1) Ros (1) Sketchbook (1) Sotong (1) Uji minda (1) Wikipedia (1) Wordless Monday (1) peti (1)

Tuesday, January 19, 2010

Post #75 : Menulis.(sebab)

Hari ni, aku bertolak agak awal ke ofis. (Maksudku hanya awal beberapa minit).

Kebiasaannya, aku akan keluar dari rumah pukul 7.15 pagi, menuju ke lif, dan untuk keluar dari kawasan parking juga kadang2 memakan masa dan secara puratanya mengambil masa 10 minit. Maka kebiasananya pukul 7.30 barulah aku keluar dari kawasan rumah, bergerak perlahan ke ofis.

Tapi entah kenapa hari ni aku agak awal dari kebiasaan. Aku hanya bersiap-siap seperti biasa, dan aku lihat pada jam di dinding sewaktu menuju ke pintu rumah. Terdetik, "Memang awal 15 minit!!" :)

Rupa-rupanya, ada hikmah (sebab) di sebalik aku bersiap awal. Seperti yang dijangka. KL hujan pagi ni, tetapi tidaklah begitu lebat, hanya cukup untuk menyegarkan bumi yang berusia jutaan tahun, membasahkan debu-debu kota yang penuh lumpur ini. Dan akhirnya, aku tetap sampai di ofis 7.50 pagi (waktu kebiasaan) kerana sewaktu hendak keluar dari kawasan parking di rumah, memang memakan masa juga.

Rutin harian 2010, memang ada sedikit perubahan. Tidak banyak cuma cukup untuk dibuat penilaian dan perbandingan berbanding 2008 dan 2009. walaupun masih makan gaji di tempat yang sama, menyewa di blok yang sama,tetapi rumah sudah bertukar, bilik juga sudah berubah. Dari bilik master, selesa dan lebih privacy, ke bilik yang lebih kecil ruang dan saiz, tentunya terpaksa berkongsi bilik air dengan rakan serumah yang lain (memang hidup adalah berkenaan perkongsian..rite?) Rumah juga lebih tinggi tidak macam dulu. Dulu tidak perlu menunggu lif yang lama untuk ke pintu rumah.. sekarang sedikit demi sedikit perubahan telah dan sedang berlaku. Hidup juga ada kala tinggi dan rendah. Berubah mengikut kehendak dan keterpaksaan.

Oh ya, aku pindah rumah pada pertengahan 2009, kerana tuan rumah mahu menyewa kepada pasangan suami isteri rakyat asing, dan kami satu rumah telah membawa haluan masing2. maksudku, aku dan kakak masih menyewa di blok yang sama tapi di tingkat yg lebih tinggi, manakala rakan serumah ketika itu, tak tahu di mana rumah baru mereka. Macam itu lah hidup, kadang-kadang terpaksa berubah bila dipaksa. Terpaksa pindah rumah oleh kerana telah 'dihalau' oleh tuan punya rumah.. (hehehe).

Dan ada kalanya kita ingin berubah tetapi masih belum diizinkan untuk berubah. Banyak contoh dalam kehidupan kita sehari-hari. Orang berubah ada sebab. Dan lebih penting setiap perkara yang berlaku, sentiasa ada sebab.. Menulis juga ada sebab.. Hari ini aku menulis, kerana aku ada sebab. Aku merindukan sesuatu yang telah lama hilang dari hidup aku. Aku menulis untuk mengenang moment hari ini. Walaupun tiada yang istimewa, aku hanya ingin menulis sebab hari ni, HARI BIASA2 SAJA...

No comments: